Header Image

GR ANNA I ANDRZEJ JAWOROWICZOWIE

GODZIĄTKÓW, WIELKOPOLSKIE

Główne czynniki mające wpływ na osiągnięty w 2016 roku sukces stada zdaniem państwa Jaworowiczów Prawidłowe żywienie, dobrostan – mikroklimat, właściwe postępowanie ze zwierzętami, spokój, terminowość obsługi doju i żywienia. Pomimo dobrego wyniku w 2016 roku nie jesteśmy zadowoleni z wydajności. Susza jaka wystąpiła w 2015 roku obniżyła jakość pasz co przełożyło się na ilość produkowanego mleka tj. spadek o ok. 800 litrów.

Źródła powodzenia gospodarstwa – recepta na sukces
Posiadamy park maszynowy, który pozwala na wykonanie wszystkich prac bez udziału usługodawców – podkreśla hodowca z Godziątkowa.

Korzystamy z doradztwa żywieniowego oferowanego przez profesjonalną firmę paszową. Dużą pomocą jest powadzona w stadzie ocena wartości użytkowej oraz bardzo cenne informacje dostępne z programu Hodowca Online udostępnionego przez PFHBiPM. Ponadto regularna, ciężka praca hodowlana, odpowiedni dobór buhajów do kojarzeń. Korzystamy też z doradztwa i genetyki oferowanej przez renomowaną firmę.

Plany na 2017 rok i zamierzenia na przyszłość
• Utrzymanie stada ok. 300 krów.
• Rozbudowa budynków do odchowu jałówek oraz opasu młodego bydła rzeźnego.
• Do końca roku zawiązanie grupy producentów mleka.

Marzenie hodowcy to stabilna i przewidywalna cena mleka.