Header Image

MARCIN CHRZĄSZCZ

MIONÓW, OPOLSKIE

Główne czynniki mające wpływ na osiągnięty w 2016 roku sukces stada
Zdaniem Pana Chrząszcza są to: żywienie, dobrostan, wysoka zdrowotność zwierząt oraz fakt, że w stadzie od 1976 roku prowadzona jest ocena wartości użytkowej. Obora Pana Marcina od lat należy do najlepszych w województwie, a na wysoką pozycję stada wpływa niewątpliwie wiedza hodowcy, jego doświadczenie i pomoc rodziców. Co więcej, w ostatnich latach w gospodarstwie zmieniono technologię żywienia na TMR, wybudowano halę udojową, poprawiono zdecydowanie warunki utrzymania krów, a tym samym ich dobrostan. Zmiany te bezpośrednio przekładają się na wysoką produkcję i zdrowotność zwierząt.

Źródła powodzenia gospodarstwa – recepta na sukces
Źródeł powodzenia gospodarstwa jest kilka, ale najważniejsze z nich to: genetyka, dobrej, jakości pasze objętościowe oraz nieustanne inwestowanie w gospodarstwo. W gospodarstwie od lat przywiązuje się szczególną uwagę do doboru buhajów. Bez tego nie byłoby wystarczającej ilości dobrych jałówek, które stanowią podstawę przyszłej hodowli.

O słuszności prowadzonej pracy hodowlanej świadczą nie tylko wysoka produkcja mleka, ale też fakt, że gospodarstwo od lat prezentuje z sukcesami swoje zwierzęta na Śląskiej Wystawie Bydła Hodowlanego, co roku sprzedaje również buhajki hodowlane w odmianie czerwono-białej. Inwestycje to nieodzowna część prowadzenia gospodarstwa. Co roku coś jest robione, zmieniane czy rozwijane. W ostatnich latach dzięki inwestycjom udało się zwiększyć dwukrotnie obsadę krów oraz znacząco polepszyć ich warunki utrzymania, zmienić również system żywienia. Bez tego na pewno nie byłoby sukcesu.

Plany na 2017 rok i zamierzenia na przyszłość
Plany można podsumować stwierdzeniem – dalsze inwestycje. W perspektywie jest budowa cielętnika i jałownika, bo młodzież do tej pory utrzymywana jest w starych budynkach. Kolejną inwestycją będzie montaż w obiektach dodatkowych wentylatorów i zraszaczy. Ponadto Pan Marcin planuje powiększyć liczebność stada do 55 krów oraz utrzymać przewagę krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czerwono-białej.